Jak poprawnie korzystać z garnków do gotowania na parze?

Gotowanie na parze to sposób na przygotowanie zdrowego posiłku. Może to być również bardzo smaczny posiłek. Warto zaopatrzyć się w garnki, dzięki którym gotowanie na parze będzie przyjemnością. Jak korzystać z garnków do gotowania na parze, by w pełni wykorzystać ich potencjał.

Zdrowo nie znaczy niesmacznie

Jeszcze do niedawna większość naszych potraw była smażona. Patelnie były najczęściej używanymi naczyniami w kuchni. Dziś, przygotowując posiłki zaczynamy myśleć o tym, by były one nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Potrawy gotowane na parze nie ociekają tłuszczem, zachowują więcej wartości odżywczych. Warzywa nie są rozgotowane, a dodatek świeżych przypraw sprawia, że potrawy są aromatyczne i smaczne. Gotowanie na parze ma jeszcze jedną, zasadnicza zaletę, nie musimy martwić się, że uda nam się przypalić obiad.

Jak gotować na parze?

Tradycyjne garnki do gotowania na parze składają się z kilku poziomów. Do garnka na dole wlewamy wodę, górna część wyposażona jest w sito i pokrywkę, której zadaniem jest utrzymanie pary.

Zasady gotowania na parze nie są skomplikowane i na pewno każdy jest w stanie je opanować. Do garnka wlewamy 2 – 3 cm wody, tak by nie dotykała pierwszego sita. W górnych garnkach układamy potrawy, które chcemy przygotować. Trzeba pamiętać, że każda potrawa powinna być umieszczona oddzielnie.

Woda jest najważniejsza

W gotowaniu na parze najważniejsza jest woda. Nie możemy umieścić jej w garnku za dużo, gdyż ostatnie sito będzie zanurzone. Nie może jej być również za mało, gdyż możemy doprowadzić do przypalenia garnka. Chcąc wzmocnić aromat potraw do wody warto dodać świeżych lub suszonych ziół. Oregano, majeranek, czy zioła prowansalskie dadzą piękny aromat i wzbogacą przyrządzane danie. Stosując dużo przypraw nasze potrawy będą miały ciekawy smak, a jednocześnie możemy zrezygnować z soli. Szczyptę soli możemy dodać już po ugotowaniu potrawy.

Kolejnym sposobem na przygotowanie aromatycznych potraw jest zastąpienie wody bulionem. W ten sposób potrawy będą jeszcze bardziej aromatyczne. Bardzo wiele osób jest przyzwyczajonych do potraw smażonych. Mięso, ryby, które nie są usmażone mają zupełnie inny smak, nie znaczy to jednak, że gorszy. Mięso i ryby, które odpowiednio przygotujemy przed gotowaniem na parze również mogą być pyszne. Warto przyprawić je już kilka godzin przed gotowaniem, w ten sposób aromat będzie bardziej wyczuwalny.

Gotowanie na parze ma wiele zalet. Jest łatwe, smaczne oraz bardzo proste. Jest to sposób na wprowadzenie do naszego życia odrobiny zdrowia przy minimum wysiłku.